Ответ:
Почнемо з лівої частини:
2sinAcosB - sin(A+B)/cos(A+B) + 2sinAsinB
Застосуємо формули для суми та різниці тригонометричних функцій:
2sinAcosB = sin(A+B) + sin(A-B)
sin(A+B) = sinAcosB + cosAsinB
Отже,
= sinAcosB + cosAsinB + sinAcosB - sinAcosBcos(A+B) - cosAsinBsin(A+B) + 2sinAsinB
= 2sinAcosB + 2sinAsinB - sinAcosBcos(A+B) - cosAsinBsin(A+B)
Тепер звернемось до правої частини:
tg(A+B) = sin(A+B)/cos(A+B)
Підставляємо отримане значення у вираз правої частини:
sin(A+B)/cos(A+B)
= (sinAcosB + cosAsinB)/cosAcosB - sinAsinB + cosAsinB
= sinAcosB/cosAcosB + cosAsinB/cosAcosB - sinAsinB/cosAcosB + cosAsinB/cosAcosB
= tanA + tanB - sin(A+B)/cos(A+B)
Отже, ми отримали:
2sinAcosB - sin(A+B)/cos(A+B) + 2sinAsinB = tg(A+B) + sin(A+B)/cos(A+B) - 2tanA - 2tanB
Для доведення тотожності потрібно показати, що ліва частина дорівнює правій.
Ми вже отримали вираз для правої частини, тож залишається підставити його у вираз для лівої частини:
= tg(A+B) + sin(A+B)/cos(A+B) - 2tanA - 2tanB
= (sinAcosB + cosAsinB)/cosAcosB - sinAsinB/cosAcosB + (sinAcosB + cosAsinB)/cosAcosB - 2tanA - 2tanB
= 2sinAcosB/cosAcosB + 2sinAsinB/cosAcosB - sinAcosBcos(A+B)/cosAcosB - cosAsinBsin(A+B)/cosAcosB
= 2 + 2tanA tanB - sin(A+B)/cos(A+B) - 2tanA - 2tanB
= 2sinAcosB - sin(A+B)/cos(A+B) + 2sinAsinB
Отже, ми показали, що ліва частина дорівнює правій, тому тотожність доведена.
Пошаговое объяснение:
Copyright © 2025 SCHOLAR.TIPS - All rights reserved.
Answers & Comments
Verified answer
Ответ:
Почнемо з лівої частини:
2sinAcosB - sin(A+B)/cos(A+B) + 2sinAsinB
Застосуємо формули для суми та різниці тригонометричних функцій:
2sinAcosB = sin(A+B) + sin(A-B)
sin(A+B) = sinAcosB + cosAsinB
Отже,
2sinAcosB - sin(A+B)/cos(A+B) + 2sinAsinB
= sinAcosB + cosAsinB + sinAcosB - sinAcosBcos(A+B) - cosAsinBsin(A+B) + 2sinAsinB
= 2sinAcosB + 2sinAsinB - sinAcosBcos(A+B) - cosAsinBsin(A+B)
Тепер звернемось до правої частини:
tg(A+B) = sin(A+B)/cos(A+B)
Підставляємо отримане значення у вираз правої частини:
sin(A+B)/cos(A+B)
= (sinAcosB + cosAsinB)/cosAcosB - sinAsinB + cosAsinB
= sinAcosB/cosAcosB + cosAsinB/cosAcosB - sinAsinB/cosAcosB + cosAsinB/cosAcosB
= tanA + tanB - sin(A+B)/cos(A+B)
Отже, ми отримали:
2sinAcosB - sin(A+B)/cos(A+B) + 2sinAsinB = tg(A+B) + sin(A+B)/cos(A+B) - 2tanA - 2tanB
Для доведення тотожності потрібно показати, що ліва частина дорівнює правій.
Ми вже отримали вираз для правої частини, тож залишається підставити його у вираз для лівої частини:
2sinAcosB - sin(A+B)/cos(A+B) + 2sinAsinB
= tg(A+B) + sin(A+B)/cos(A+B) - 2tanA - 2tanB
= (sinAcosB + cosAsinB)/cosAcosB - sinAsinB/cosAcosB + (sinAcosB + cosAsinB)/cosAcosB - 2tanA - 2tanB
= 2sinAcosB/cosAcosB + 2sinAsinB/cosAcosB - sinAcosBcos(A+B)/cosAcosB - cosAsinBsin(A+B)/cosAcosB
= 2 + 2tanA tanB - sin(A+B)/cos(A+B) - 2tanA - 2tanB
= 2sinAcosB - sin(A+B)/cos(A+B) + 2sinAsinB
Отже, ми показали, що ліва частина дорівнює правій, тому тотожність доведена.
Пошаговое объяснение: