Ответ:
Спочатку вирішимо дужки:
(x² + x + 1)² = 4
Тоді:
x² + x + 1 = ±2
Розв'яжемо дві рівності:
1) x² + x - 1 = 0
2) x² + x + 3 = 0
Розв'язок першого рівняння можна знайти за допомогою формули:
x₁,₂ = (-b ± √(b² - 4ac)) / 2a
a = 1, b = 1, c = -1
x₁,₂ = (-1 ± √(1 - 4*1*(-1))) / 2*1 = (-1 ± √5) / 2
Розв'язок другого рівняння можна знайти за допомогою формули:
a = 1, b = 1, c = 3
x₁,₂ = (-1 ± √(1 - 4*1*3)) / 2*1 = (-1 ± √(-11)) / 2
Так як вираз під коренем від'ємний, то рівняння не має дійсних коренів.
Отже, сума коренів першого рівняння дорівнює:
x₁ + x₂ = (-1 + √5) / 2 + (-1 - √5) / 2 = -1
Відповідь: -1.
Copyright © 2025 SCHOLAR.TIPS - All rights reserved.
Answers & Comments
Ответ:
Спочатку вирішимо дужки:
(x² + x + 1)² = 4
Тоді:
x² + x + 1 = ±2
Розв'яжемо дві рівності:
1) x² + x - 1 = 0
2) x² + x + 3 = 0
Розв'язок першого рівняння можна знайти за допомогою формули:
x₁,₂ = (-b ± √(b² - 4ac)) / 2a
a = 1, b = 1, c = -1
x₁,₂ = (-1 ± √(1 - 4*1*(-1))) / 2*1 = (-1 ± √5) / 2
Розв'язок другого рівняння можна знайти за допомогою формули:
x₁,₂ = (-b ± √(b² - 4ac)) / 2a
a = 1, b = 1, c = 3
x₁,₂ = (-1 ± √(1 - 4*1*3)) / 2*1 = (-1 ± √(-11)) / 2
Так як вираз під коренем від'ємний, то рівняння не має дійсних коренів.
Отже, сума коренів першого рівняння дорівнює:
x₁ + x₂ = (-1 + √5) / 2 + (-1 - √5) / 2 = -1
Відповідь: -1.