Для розв'язання цієї задачі нам потрібно використати тригонометричні формули для суми і різниці кутів та для значень тригонометричних функцій у спеціальних кутах.
sin 60° = √3/2 cos 60° = 1/2 tg 45° = 1 sin ? 60° = sin ? × sin 60° cos ? 60° = cos ? × cos 60°
Висота, проведена з вершини рівнобедреного трикутника, ділить його на дві рівні прямокутні трикутники. Тому, ми можемо скористатися теоремою Піфагора для знаходження довжини основи трикутника:
a^2 = c^2 - b^2/4
де a - основа трикутника, b - бічна сторона, c - гіпотенуза (в нашому випадку, висота трикутника).
Підставляємо відповідні значення та отримуємо:
a^2 = 15^2 - 10^2/4 = 187.5 a = √187.5 ≈ 13.68 см
Тепер можемо використати косинус кута між основою трикутника та висотою:
cos α = a/b = 13.68/15 ≈ 0.912
Отже, косинус кута між бічною стороною трикутника та висотою, проведеною до його основи, дорівнює близько 0.912.
Answers & Comments
Verified answer
можно лучший ответ пждякую
Задача 1:
Для розв'язання цієї задачі нам потрібно використати тригонометричні формули для суми і різниці кутів та для значень тригонометричних функцій у спеціальних кутах.
sin 60° = √3/2
cos 60° = 1/2
tg 45° = 1
sin ? 60° = sin ? × sin 60°
cos ? 60° = cos ? × cos 60°
Отже, маємо:
sin? 60° + cos? 60° - tg 45° = sin? × √3/2 + cos? × 1/2 - 1
Задача 2:
Висота, проведена з вершини рівнобедреного трикутника, ділить його на дві рівні прямокутні трикутники. Тому, ми можемо скористатися теоремою Піфагора для знаходження довжини основи трикутника:
a^2 = c^2 - b^2/4
де a - основа трикутника, b - бічна сторона, c - гіпотенуза (в нашому випадку, висота трикутника).
Підставляємо відповідні значення та отримуємо:
a^2 = 15^2 - 10^2/4 = 187.5
a = √187.5 ≈ 13.68 см
Тепер можемо використати косинус кута між основою трикутника та висотою:
cos α = a/b = 13.68/15 ≈ 0.912
Отже, косинус кута між бічною стороною трикутника та висотою, проведеною до його основи, дорівнює близько 0.912.